Co to jest HACCP?
HACCP – Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (ang. Hazard Analisis and Critical Control Point) jest to system organizacji działań we wszystkich sektorach branży spożywczej. System HACCP stanowi również kluczowy składnik wielu standardów certyfikacji zgodności i jest uznawany jako główny czynnik regulacji międzynarodowego handlu produktami spożywczymi.
HACCP służy do aktywnego zarządzania kwestiami związanymi z bezpieczeństwem żywności, poprzez identyfikację występujących zagrożeń (chemicznych, biologicznych i fizycznych) i oraz określeniu metod ich uniknięcia.
Kogo dotyczy HACCP?
Wraz z wejściem do Unii Europejskiej w dniu 1 maja 2004r. przestrzeganie założeń standardów GMP/GHP oraz systemu HACCP dotyczy wszystkich firm działających w sektorach branży spożywczej – między innymi zajmujących się produkcją, dystrybucją, magazynowaniem, transportem i dostarczaniem żywności – które chcą zaprezentować zgodność stosowanych procedur z krajowymi lub międzynarodowymi wymaganiami oraz przepisami w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Proponujemy Państwu opracowanie pełnej dokumentacji zabezpieczenia zakładu przed gryzoniami i owadami oferując bardzo korzystne warunki realizacji.
Przygotujemy dokumentację zgodnie z wymogami prawa polskiego jak i europejskiego dla każdego typu działalności w branży spożywczej – m. in. sklepów, zakładów gastronomicznych, restauracji, barów, żywienia zbiorowego (zamknięte, otwarte) oraz przedsiębiorstw związanych z obrotem i produkcją żywności. System HACCP jest projektowany pod indywidualne wymogi klienta oraz specyfikę działania jego przedsiębiorstwa.
GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna)
Działania, które muszą być podjęte, i warunki, które muszą być spełniane, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywały się w sposób zapewniający właściwą jakość zdrowotną żywności, zgodnie z przeznaczeniem.
To zbiór zasad dotyczących podstawowej działalności zakładu, których utrzymanie jest konieczne do uzyskania wyrobu o odpowiedniej jakości zdrowotnej.
GHP (Dobra Praktyka Higieniczna)
Działania, które muszą być podjęte i warunki higieniczne, które muszą być spełniane, kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. System zapewniający utrzymanie higieny zakładu.
System GHP wymaga:
- Instrukcji utrzymania higieny pomieszczeń, maszyn, personelu, badań lekarskich, planów, szkoleń wykonywania wszystkich czynności w produkcji żywności w warunkach zapewniających jej właściwą jakość zdrowotną.
- Dokumentacji działań i ciągłych szkoleń personelu z zakresu higieny.
- Systemy GMP/GHP są punktem wyjścia do wdrażania innych systemów zapewnienia jakość nie tylko HACCP.